Adopta un catelus

marți, 28 iunie 2011

Stiri diverse despre poluare,CAUZA SI EFECT,si ce trebuie sa facem!!




Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi organizeaza, pentru prima data, un eveniment dedicat voluntariatului - Zilele Voluntariatului la UAIC. In spiritul Anului European al Voluntariatului - "Ofera-te voluntar! Schimba ceva!" - studentii, cadrele didactice si angajatii Universitatii sunt îndemnati sa se implice în actiunile Zilelor Voluntariatului.

Astfel, luni, 9 mai, de la ora 14.00, in Aula Magna "Mihai Eminescu", are loc o dezbatere sustinuta de Leslie Hawke, "13 reasons why you should bother". Leslie Hawke conduce Asociatia "Ovidiu Rom", a carei misiune este integrarea fiecarui copil sarac, cu varsta cuprinsa între 3 si 6 ani din Romania în sistemul de învatamânt, pentru a le oferi sansa sa devina membri activi ai societatii.

http://www.stiriazi.ro/ziare/articol/articol/zilele-voluntariatului-la-universitatea-al-i-cuza-iasi/sumar-articol/16129014/

Sârbii cere României să ia măsuri pentru stoparea unei poluări cu praf toxic.

 Ministrul sârb al Mediului, Oliver Dulici, a declarat că va cere Bucureştiului să ia măsuri în vederea curăţării unui depozit de deşeuri de la mina din Moldova Nouă, pentru a preveni îmbolnăvirea locuitorilor de pe malul sârb al Dunării, afectaţi de un praf toxi

Potrivit Blic, praful toxic este adus de rafale puternice de vânt de la depozitul de deşeuri al minei româneşti de cupru şi zinc Moldova Nouă şi afectează, de o săptămână, zona cuprinsă între satul Vinci, oraşul Veliko Grădişte şi Lacul Srebrno Jezero. Praful conţine cupru, zinc, mangan şi plumb, iar doctorii avertizează că aceste metale, în special plumbul, ar putea fi foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor. Depozitul de deşeuri este situat pe o insulă de pe Dunăre, la aproximativ 12 kilometri de Veliko Grădişte.
"Având în vedere că această situaţie pune în pericol partea (teritoriului) nostru de la Dunăre, l-am contactat, din nou, pe ministrul român (al Mediului, Laszlo Borbely), pentru (măsuri de) protecţie", a declarat ministrul sârb. "În contacte anterioare, ni s-a comunicat că problemele de poluare vor fi soluţionate prin procesul de privatizare", a continuat el.
Dar, "având în vedere că (procesul de) privatizare a eşuat, insistăm, acum, ca ei să cureţe deşeurile existente", a adugat ministrul sârb. "Aceasta este obligaţia lor, iar noi am insistat asupra acestui fapt", a subliniat Dulici. De asemenea, partea sârbă intenţionează "să urmărească atent îndeplinirea acestor obligaţii", a mai anunţat acesta.
Agenţia pentru Protecţia Mediului a amplasat o staţie de măsurare la Veliko Grădişte, iar primele valori vor fi cunoscute până la 5 mai. Această staţie se află la aproximativ 12 kilometri depărtare de insula românească de pe Dunăre unde se găseşte depozitul.
Pe malul românesc al Dunării au fost efectuate analize, în 2008, la cererea locuitorilor din Veliko Grădişte. Rezultatul a fost pozitiv cu privire la prezenţa cuprului, zincului, manganului şi plumbului în praf. Medicii afirmă că aceste particule pot fi periculoase pentru sănătatea oamenilor, doar dacă sunt prezente în concentraţie "uriaşă" şi la o expunere prelungită.
Potrivit unui comunicat al Ministerul Mediului şi Pădurilor,  norul de praf de la Molodva Nouă a fost antrenat în atmosferă, sub formă de pulberi, steril de pe iazurile de decantare ale S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă, nor care se deplasează înspre localitatea Moldova Veche şi Serbia. Acest nor de praf a provocat disconfort persoanelor din zonă, praful acoperind culturile. Formarea norului de steril este favorizată de încetarea funcţionării iazului în anul 2006, fapt care a condus la secarea luciului de apă de la suprafaţă şi favorizarea antrenării sterilului de pe haldă (deflaţie).
Ca măsură de prevenire a formării norilor de praf ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile (lipsa precipitaţiilor şi vânt în rafale), este necesar ca operatorul economic S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă să urgenteze demararea lucrărilor de închidere şi ecologizare sau repornirea activităţii miniere care va conduce automat la umectarea corpului iazului şi stoparea fenomenului de deflaţie.
În cursul anului 2010, în urma determinărilor efectuate de APM Caraş Severin, la această stație s-au înregistrat 15 depășiri la indicatorul pulberi în suspensie, iar în anul 2011, până în prezent, s-au înregistrat 5 depășiri ale valorii limită zilnice.
În urma controlului efectuat de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Caraș Severin, în data de 15.04.2011, SC Moldomin SA a fost sancționata contravențional cu amendă în valoare de 60.000 lei pentru lipsa actelor de reglementare care stabilesc obligațiile de mediu. De asemenea, societatea a primit avertisment pentru nerealizarea masurilor de prevenire a poluarii cu steril de pe iaz.

http://www.stiriazi.ro/ziare/articol/articol/sarbii-cere-romaniei-sa-ia-masuri-pentru-stoparea-unei-poluari-cu-praf-toxic/sumar-articol/14826358/



1.500 de copaci plantati cu ocazia „Saptamânii Pamântului în Arad



Cei de la Consiliul Local Civic Arad au reuşit să mobilizeze mai mult de 400 de voluntari care au plantat ieri în trei zone din Pădurea Ceala 300 de plopi şi 1.200 de stejari. Acţiunea a făcut parte din amplul eveniment „Săptămâna Pământului în Arad” – 21.03 – 27.03 2011.

Au participat asociaţiile Respiră Verde, Efect Verde, Voluntarii Lunca Mureşului, de asemenea elevi, studenţi, profesori şi mulţi alţii. Cu această ocazie au fost ecologizate respectivele zone de pădure, colectându-se zeci de saci de gunoaie.

Totodată sâmbătă dimineaţa malul Mureşului (zona cuprinsă între Podul Decebal şi Port Arthur) a fost ecologizat de 250 de voluntari care au colectat 700 de saci de deşeuri.
http://stiri.aradcity.ro/stiri-arad-stiri-11-11648.html

1 comentarii:

salut

ma intereseaza un schimb de linkuri,, daca esti dragut
adresa mea|: http://comoaraculturalaaromaniei.blogspot.com/
numai bine

Trimiteți un comentariu

•Cel care neglijeaza invatatura in tinerete, pierde trecutul si este mort pentru viitor.Euripides

Focsani Piata Unirii